Gergő

Kiindulópont, képességek, első benyomás:
Gergő november végén, pár hónappal az érettségi előtt vette fel velem a kapcsolatot, mert úgy érezte segítségre van szüksége a matematika érettségi megszerzéséhez. Általános iskola után először szakiskolába iratkozott, szakmát szerzett, majd egy kétéves, érettségit adó intenzív képzésre jelentkezett, ott volt most végzős tanuló. Nagyvonalakban az általános iskolában megszerzett tudással rendelkezett, azokra építhettünk. Elmondása szerint sosem volt erőssége a matematika.

Az első óra után úgy éreztem kemény fába vágtam a fejszét, igazi kihívás lesz Gergőt 5 hónap alatt, heti 1 órában, az alapoktól indulva eljuttatni egy sikeres érettségi dolgozat megírásáig.

A közös munka:
Meg kellett választanom a megfelelő stratégiát, ami sikerre fog vezetni minket. Jelen esetben hiányosságok pótlásáról nem beszélhettünk, a négyéves tananyag megtanulására viszont nem volt már idő. Meg kellett szűrnöm mit tanítsak, mik azok a minimális ismeretek, amikkel megszerezhető lesz a szükséges 25 pont. Tudatosítottam benne, hogy a sikerhez neki is nagyon oda kell tennie magát ebben a rövid időszakban. A megszokottnál is nagyobb hangsúlyt fektettem a függvénytáblázat használatára, tudtam az lehet majd a támasza érettségin.

Próbáltam egy-egy óra alatt minél több számára befogadható információt átadni, de ennek ellenére a kelleténél lassabban haladtunk. Az idő szorítása miatt elkezdtük az érettségi feladatok gyakorlását is, annak ellenére, hogy még nem álltunk készen rá. Az első feladatsorra fektettem a hangsúlyt, hogy az a lehető legjobban sikerüljön, majd megbeszéltük milyen módon lehetne a második, nehezebb feladatsorból is minél több részpontot összeszedni. Felkészítettem arra is, nem biztos, hogy sikerülni fog, lehet szóbelire kényszerül majd. Az esetben viszont arra már jól fel tudunk majd készülni.

Az érettségi napján izgultam érte, nagyon szerettem volna, hogy meglegyen, ezt egy közös sikerként könyveltem volna el. Miután végzett a dolgozatával bizakodóak voltunk, de még pár hetet várni kellett a hivatalos eredményre, végül kiderült bőven meg lett a szükséges pontszám, 31 pontot szerzett. Örülök, hogy a munkánknak meg lett az eredménye, Gergő lenagyobb sikere a döntés volt, amikor elhatározta, felveszi velem a kapcsolatot.